Kategoriler

11 Ocak 2017 Çarşamba

Tespih Ağacının Gölgesinde

Yazar: Harper Lee
Yayın Tarihi : 2015
Tür: Roman


Aslında ilginç bir hikayesi var bu kitabın, içeriğinden öte, Harper Lee'nin uzun yıllar önce yazdığı fakat 2015 yılında okurlarına ulaştırıldığı bir kitap. Harper Lee'nin "Bülbülü Öldürmek " kitabını unutmak mümkün değil. Okuyucuyu iki kitap arasında elbette bir karşılaştırma yapmaya itiyor. Tespih Ağacının Gölgesinde daha durağan bir olay örgüsü içerisinde, Scout'un yaptığı göndermeler ve arayışları ile yoğun bir sorgulama hakim.

Yıllar sonra bir yetişkin kadın olarak Alabama'ya dönen Scout, kasabanın daha muhafazakar, daha radikal olduğunu görür. Anılarında kalan Maycomb kasabası ile şimdi karşılaştığı Maycomb'un arasında şiddetli bir buhran yaşar Scout. Ağabeyi Jem ölmüş, babası ise hatırladığından daha farklıdır. Scout'ın babasına duyduğu sevgi yer yer koparmış gibi olsa da aynı kalıyor görüyoruz ki bu babasını insandan öte, bir kahraman olarak görmesinden kaynaklanıyor. Ama bu sefer Scout babasını artık insan olarak görmesi gerekiyor ve tüm o isyanların, çekip gitmek istemelerin sebebi bu.

Romanda Scout'ın umut ve heyecan dolu eve dönüş yolculuğunun sonunda umduklarını bulamamasına tanık oluyoruz ve gerçekleri istemeyerek de olsa kabul ettiğini, en azından tepkilerinin şiddetini azalttığını görüyoruz. Yılların toplumu değiştirmesi kadar doğal bir şey olamaz, yaşananlar ülkelerin başlarına gelenler.. Hafifçe göndermeler ile, yüreklere dokunmuş Finch ailesi yıllar sonra okurlarla yeniden buluşuyor, gerçekliğine gerçeklik katıyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder