Kategoriler

30 Ekim 2015 Cuma

Şikago Mezbahaları

Bugün Upton Sinclair'in realist imgelerle bezeli romanı Şikago Mezbahaları'ndan bahsetmek istiyorum. Elime 1964 basımı geçti, " The Jungle " olarak. Çevirilerin, çevrildiği dilde birebir anlam bulamamasının en iyi örneklerinden biri olarak gösterebilirim bu kitabı, hem de sadece kitabın ismiyle. Dilin yetersiz kaldığı yerlerden biri mi dersiniz sizce de?

Kitabın içeriğine geldiğimde ise, kitap görkemli bir düğün ile başlıyor. Geleneksel bir Litvanya düğünü, evlerinden uzak insanlar, asimile olmaya karşı verilen mücadele daha ilk sayfalarda kendini gösteriyor. Yeni ve büyük umutların yegane temsilcisi bir Amerika, kazanın çok kazandığı, kaybedenin her şeyiyle kaybettiği bir sistem, bu sistem içinde çocuklardan en yaşlısına kadar ezilenler, parçalanan aileler. Ölümlerin sıradanlaştığı, sıklaştığı, insan hayatının önemsenmediği, hırsların etik duyguları yok ettiği bir inanç sistemi... Hepsi kitabın sayfalarında birebir karşınıza çıkıyor. İnsanın gücünün yok olduğu, karşısında durmayı bile düşünemediği bir çarkın keskin dişlileri arasında yok olan onlarca hayata tanık olabiliyorsunuz.
Sinclair ise mezbahaların tasvirleri ile birebir realist yazım stilinin doruğuna çıkıyor, olay örgüsü objektif bir şekilde kaleme alınıyor, her şey en ince ayrıntısına kadar tasvir ediliyor. Toplumsal sorunlar ve sosyal hayat birebir olarak romanın her cümlesini sarmış durumda. Şehrin caddeleri,sokakları, evleri, aileleri, şehirde ne olup bitiyor Sinclair'in usta kaleminden okuyucuya aktarılıyor. 





1 yorum:

  1. Etoborluktan vazgeçmenin zorunluluğunu Şikago Mezbahaların kitabı hakkında yazdığım denemem ile açıkladım. Okumanızı tavsiye ederim.

    https://forestofnoreturn.blogspot.com/2018/08/et-tuketmeden-saglikli-yasamak-mumkun.html

    YanıtlaSil